"Ilyenek vagyunk, héderváriak

írta: hedervar.hu 2016/01/23
Hédervár a Kisalföld plakátkampányában

 

ilyenek vagyunk

ÖTVEN TELEPÜLÉS MUTATTA MEG AZ ÉRTÉKEIT A KISALFÖLD KAMPÁNYÁBAN

Mostanáig negyvenkilenc település mutatta be játékosan, ötletesen a Kisalföldben tavaly májustól mostanáig, hogy mire büszke. Ilyenek vagyunk kampányunk keretében az országnak miniszterelnököt adó, legendákkal átszőtt történetekben és turisztikai látványosságokban gazdag Hédervár a félszázadik bemutatkozó.

Tavaly május 11-én a megye legifjabb városa, Lébény mutatta be, mely értékeire a legbüszkébb. Azóta hétről hétre újabb település tárta fel a nagyközönség előtt a kincseit, arra buzdítva az olvasókat, hogy tegyen látogatást náluk. Ilyenek vagyunk kampányunk sikerét jelzi, hogy immár az ötvenedik plakátot alkothatta meg Kustán Roland, napilapunk grafikusa.

Ismerjék meg a félszázadik bemutatkozó települést, Hédervárt!

"Büszkék vagyunk arra, hogy Hédervár ilyen hatalmas kulturális örökséggel rendelkezik. Az ötletbörze igazi csapatmunkát jelentett: a könyvtár egyik rendezvényén diákokkal közösen gyűjtöttük össze a mondatokat. A fiatalok aktívan, kreativan álltak a feladathoz" - hangsúlyozta Szabóné Németh Ágnes hédervári polgármester.

Az Ilyenek vagyunk, héderváriak összeállításból megtudhatjuk, hogy a Szigetköz központja már miniszterelnököt is adott Magyarországnak gróf dr. Khuen-Héderváry Károly személyében. A XIV. században élt Héderváry Kont Istvánhoz is sok érdekesség kötődik. Például azt tartják a héderváriak, hogy aki nem tudja egészen az ő koráig visszavezetni a családfáját, az „gyüttmentnek” számít.

A család hírhedt, híres leszármazottját egyébként a Luxemburgi Zsigmond ellen szőtt összeesküvést követően végezték ki.

A legendák sorához tartozik, hogy Árpád vezér ahhoz a kocsányos tölgyhöz kötötte a lovát, amely közel ezer éve zöldell a helyiek örömére.

Szintén érdekesség a H alakú fa a kastélyparkban, melyet formája miatt Hédervár-fának is neveznek. Rejtély, hogy magától vagy a grófi kertész ráhatásával nyerte el alakját.

1997-ben emeltek szobrot a krumplibogárnak, amelyből az elsőt akkor ötven éve találták meg a faluban. De műemlék őrzi a szűz lányokat elrabló kentaurok és a kővé vált kenyerek legendáját is.

A kastély működött már német magykövetségként, hadikórházként, iskolaként, művésztelepként és szállodaként is.

További érdekesség, hogy a Fekete Madonna-szobrot minden ünnepre más ruhába öltöztetik. Hédervár testvértelepülése Héderfája (Románia) és Éberhardt (Szlovákia).

A plakátot a héderváriak a falu központjában, a kerékpárút mellett helyeznék majd ki.

 

Megosztás

Közösség