Radovics Csaba - méhész

írta: hedervar.hu 2016/03/24

 


2010–ben kezdetem méhészkedni Héderváron 2 db méhcsaláddal.
Az eltelt 6 év alatt sikerült ennek a többszörösére felfejleszteni
méhészetemet, részben méhcsaládok vásárlásával, részben a
saját állomány szaporításával. Közben 2011-12-ben papíron is
megszereztem e méhész szakmához szükséges végzettséget. Az
évek során saját tőkéből és pályázati forrásokból folyamatosan
fejlesztem méhészetemet.
Mivel méheimmel vándorlok így több fajtaméz pergetésére
van lehetőségem. Amennyiben az időjárás is kedvező abban az
esetben akác, repce, facélia, hárs, napraforgó, mustár, fenyő virágzásról
hordanak nektárt a méheim, így ezekkel a mézfajtákkal
tudom kiszolgálni megrendelőimet.

Mézeim káros anyagot nem
tartalmaznak, mert kizárólag engedélyezett szereket használok a
méhbetegségek megelőzésére, valamint az atkák elszaporodása
ellen. Egyéb méhészeti termékeket is kínálok, többek között
nyers és szárított virágpor, propolisz tinktúrát. Minőségi üveg és
csomagolóanyagot használunk ügyelve a termék és megjelenés
összhangjára. Termékeimet a környékbeli piacokon, vásárokon
és természetesen háznál is értékesítem, ahol vevőimnek mindig
lehetősége nyílik vásárlás előtt a mézek kóstolására is!:-)
Vevőim gyakran kérdezik, hogy milyen is a jó méz? A kristályos
méz hamis? Mi is a méz? Engedjék meg, hogy pár mondatban
itt válaszoljak fenti kérdésekre: annak ellenére, hogy
hazánkban, ahol a méhészkedésnek nagy múltja van, a fogyasztói
kultúra alacsony, no nem azért mert az emberek nem
ismerik a mézet , hanem mert nem mutatta meg nekik senki,
hogy milyen is az igazán jó méz, mit keressenek a polcokon.
A kereskedelem csak akác és vegyes mézet ismeri. A jó méz
olyan, mint a jó bor, mindenkinek más ízlik. A mézet a méhek
a növények nektárjából vagy a növények levelein levő édes
nedvekből gyűjtik, majd saját mirigyváladékukkal vegyítve
mézgyomrukban átalakítják és a lépekbe ömlesztve mézzé érlelik.
Tartalmaz a többi között B1, B2 és C vitamint, de ennél is
fontosabbak az ásványi sók, például a kálium, nátrium, kalcium
és vas. Van még benne ezen kívül gyümölcs- és szőlőcukor és
különféle aminosavak. Illat- és aromaanyagai étvágyjavítók, és
fájdalomcsillapító, nyugtató hatásuk is van. Felveszi a küzdelmet
a baktériumokkal, táplálja az izmokat és külső sebkezelésre is
kiválóan alkalmas. A mediterrán országokban a kristályos méz
igen népszerű, addig mi, magyarok, a világos, nem kristályosodó
akácmézet favorizáljuk. A fogyasztók közül sokan valamiféle
hibának fogják fel a kristályosodott mézet. Erről azonban szó
sincs: a kristályosodás természetes folyamat, amely azt mutatja,
hogy „él” a méz. Az igazi méz előbb-utóbb – attól függően,
hogy a természetes cukrok milyen arányban vannak benne
jelen – kikristályosodik. Az akácméznél ez viszonylag lassan
következik be. A kristályosodás azonban sem a méz kedvező
hatásait, sem az ízét nem befolyásolja. Aki mégis idegenkedne
tőle, könnyen varázsolhat a kristályosból folyékonyat. A melegítéssel
azonban vigyázzunk: legfeljebb negyvenöt fok az, amit
a méz károsodás nélkül elvisel. Ezért nem ajánlatos túlságosan
forró teába mézet önteni. A tárolásnál az üzletben és otthon
is vigyázni kell arra, hogy ne süssön rá a nap. Legjobb sötét,
hűvös helyen tartani.
Végezetül szeretném megköszönni, hogy bemutatkozhattam a
Hédervári Hírforrás hasábjain, és továbbra is várom szeretettel
eddigi és új vásárlóimat!

Radovics Csaba, hédervári méhész

Megosztás

Közösség

szerkeszto@hedervar.hu | rendezveny@hedervar.hu | RSS csatorna | © Hedervar.hu