Hédervári receptek a világhálón
Hédervári lecsós borda
Elkészítése
Nem egy mindennapi ételről van szó. Az elkészítése talán egy kicsit hosszadalmas, de nagyon finom lesz a végeredmény. Mondanánk, ha nem így lenne?
Olajon a vöröshagymát üvegesre hevítjük. Fűszerpaprikát teszünk rá. Oldjuk a színét, felöntjük vízzel. Belekerül a pörköltalapba a megpirított tarhonya és a kockára vágott burgonya. Ízesítjük és készre főzzük.
A lecsóhoz a szalonnát üvegesre hevítjük. A hagymát fél karikákra, a paprikát cikkekre, a paradicsomot kockára vágjuk fel. A szalonnára rátesszük a hagymát. Áthevítjük, majd rákerül a paprika, kevés fokhagyma, és kicsit később a paradicsom. Kevés vizet öntünk rá. Ezután hozzákerül a kockára vágott sonka, és így az egészet összeforraljuk. A felszeletelt borda szélét bemetsszük, hogy sütéskor ne ugorjon össze. Sózzuk, borsozzuk, lisztbe mártjuk, és szép pirosra sütjük.
Ha kész, a lecsós alapra tesszük a főtt fürjtojásokat. Összeforraljuk, és tálaljuk.
Hozzávalók
- 4 szelet borda,
- 10 dkg szalonna (füstölt),
- 10 dkg füstölt sonka,
- 10 dkg zöldpaprika,
- 1 db vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 8 db tojás(fürj),
- só,
- bors (őrölt),
- olaj,
- liszt,
- fűszerpaprika,
A burgonyás tarhonyához
- 20 dkg tarhonya,
- 20 dkg burgonya,
- 5 dkg vöröshagyma,
- pörköltalap,
- ételízesítő,
- só,
- fűszerpaprika
Hédervári apróhús
(Forrás)
Elkészítése
A vékony metéltre vágott füstölt szalonnát üvegesre sütjük. Zsírjában megpirítjuk a finomra vágott hagymát, majd hozzátéve a paprikát, gyorsan elkeverjük és rátesszük a 2-2 dkg-os kockára vágott bélszínt. Keverés mellett kissé lepörköljük, közben sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk apránként a bort, és fedő alatt pároljuk. Ha a hús puhulni kezd, hozzáadjuk előbb a sertés-, majd a borjúhúst, szintén kockára vágva. Egész rövid lében pároljuk, hozzátéve közben az apróra összezúzott fokhagymát és a lecsót is. Körítésként, külön tálon vajas galuskát adjunk hozzá.
A párolást a sertéshússal célszerű kezdeni. Amikor kezd megpuhulni, akkor adjuk hozzá a többit. Együtt kezdhetjük párolni a húsokat, ha a sertés hús a szűzpecsenye.
Hozzávalók (adag: 6-8 főre)
- 40 dkg marhabélszín
- 40 dkg borjúhús
- 40 dkg sertéshús
- 20 dkg vöröshagyma
- 1 dkg pirospaprika
- ½ dkg törött bors
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 dkg fokhagyma
- 15 dkg lecsó
- 4 dkg só
- 2 dl fehérbor
Hédervári Galambleves
Elkészítése (60 perc)
A leves készítéséhez öregebb galambokat válasszunk, mert csak ennek a húsa alkalmas tartalmas, jó ízű leves készítésére. A megtisztított galambokat negyedekbe vágjuk és 1,5 liter hideg vízbe feltesszük főni. Amikor felforrt, a tetején lévő habot eltávolítjuk és beletesszük a hasábokra vágott zöldségeket és az egész fej vöröshagymát. Sóval, egész borssal, gyömbérrel fűszerezzük. Takaréklángon, gyöngyöző főzéssel a húst puhára főzzük, majd a levest leszűrjük. A húst a csontokról leszedjük és ledaráljuk. A darált, főtt galambhúshoz hozzáadjuk a tojást, lisztet, sóval, őrölt borssal fűszerezzük, és gombócokat formálunk belőle. A gombócokat a leszűrt levesbe főzzük, majd a levest a tűzről lehúzzuk és állandó keverés mellett beleöntjük a tejszínnel összekevert tojássárgát. Citromlével enyhén pikánssá tehetjük.
Hozzávalók
- 2 db galamb
- 10 dkg sárgarépa
- 10 dkg fehérrépa
- 5 dkg zeller
- 5 dkg karalábé
- 8 dkg vöröshagyma
- 2 g egész bors
- 2 g gyömbér
- 2 db tojás
- 3 dkg liszt
- 2 g őrölt bors
- 1 db tojássárga
- 2 dl tejszín
- só
Hédervári töltött húsrolád
(Forrás)
Elkészítése
A szűzpecsenyét középen hosszában mélyen bevágjuk, szétterítjük, hogy nagy hússzeleteket kapjunk. Óvatosan jó nagyra kiverjük, majd megsózzuk, meghintjük törött borssal. Tíz deka füstölt szalonnát apró kockára vágunk. Megpároljuk rajta az apróra vágott vöröshagymát, a nagyobb kockára vágott csirkemájat, a főtt sonka vagy tarja felét, szintén kockára vágva.
Az egészet elkeverjük sóval, törött borssal, majorannával, bazsalikommal és kakukkfűvel, a kockára vágott főtt és egy nyers tojással. A kiterített hússzeletekre halmozzuk, majd feltekerjük. Hústűkkel rögzítjük, kevés olajban minden oldalát hirtelen rózsaszínűre pirítjuk. A visszamaradt pecsenyezsírt higítjuk egy kevés csont-lével, egy deci borral, és a hústekercseket visszarakva, puhára pároljuk.
Öt deka füstölt szalonnát kockára vágunk, kiolvasztjuk, rátesszük a maradék metéltre vágott sonkát, az apróra vágott lecsót. Megsózzuk, megborsozzuk és az apróra vágott savanyú káposztához keverjük. Fedő alatt puhára pároljuk. A hústekercsekből vastag szeleteket vágunk, rárakjuk a káposztára, leöntjük tejföllel, majd sütőben jól átmelegítjük. Meghintjük a tálon finomra vágott kaporral, díszítjük zöldpaprika és paradicsomkarikákkal.
Hozzávalók
- 60 dkg mangalica szűzpecsenye
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 db vöröshagyma
- 20 dkg csirkemáj
- 10 dkg főtt sonka
- 5 dkg füstölt szalonna
- 50 dkg savanyú káposzta
- 15 dkg lecsó
- 2 dl tejföl
- 1 db zöldpaprika
- 2 db paradicsom
- 1 dl bor
- 1 db főtt tojás
- 1 db nyers tojás
- finomra vágott kapor és metélőhagyma, só, törött bors, majoranna, bazsalikom, kakukkfű